2013: Merries en veulens gewond door op hol geslagen koe

Mares and foals injured by cow.

Zaterdag 15 juni, sprong een op hol geslagen koe over de afrastering van 1,50m bij de merries en veulens het land in.  Hierop begonnen de paarden te rennen waardoor de koe achter de paarden aanging.

In paniek drukte de Elzas ter Doorn (v: Zeus) het hek uit de afrastering en rende de koppel achterna gezeten door de koe naar de stal. Hierbij ging Zoronda(v:For Pleasure)  met haar veulen onderuit.

Eenmaal veilig op stal zagen we pas wat de schade was. Een grote lap vlees hing los aan het bovenbeen van de Zeus merrie. Zoronda had diepe schaafwonden op haar heup en flanken en haar veulen had een wond op het spronggewricht. Echter de volgende dag had Zoronda grote bloeduitstortingen die de daarop volgende dagen alleen maar groter werden.

De rest van de zomer zijn we druk bezig geweest met het verzorgen van patienten. De grote open wond van Elzas vergde heel veel verzorging. Diverse malen per dag de wond schoonspuiten en afkoelen en insmeren met honingzalf.
Toen Elzas weer geleidelijk aan naar buiten mocht, werd de wond weer slechter doordat de vliegen aan het vlees vraten.

Op aanraden van dierenarts Kersten hebben we toen een corset laten maken die over de wond heen viel. Dankzij de bescherming van het corset tegen de vliegen en de honingzalf is de wond weer helemaal dichtgegroeid.
Zoronda had een gescheurde buikwand en is hiermee ongeschikt voor de sport en fokkerij. Ze heeft gelukkig haar veulen nog groot gebracht en geniet nu van haar vroegtijdig pensioen in de weide.
Haar veulen heeft de rest van de zomer en de winter met een wondje op haar sprong gelopen. Iedere keer dat er een korstje op de wond kwam, scheurde het weer open en begon het hele verhaal weer opnieuw. Ze is er gelukkig niet kreupel aan geweest en rontgenfoto's laten ook zien dat ze er niets aan over heeft gehouden.

De vakantie is er dit jaar wel bij ingeschoten, die moeten we dan maar
volgend jaar inhalen.

Been Elzas ter doorn direct na het ongeval:

26-05-2014 2014: Royal Marchen (v: Rubin Royal) is vrijdag ochtend 23 Mei bevallen van een merrie veulen (v: Rousseau)
21-05-2014 2014: Wiberty B (v: San Remo) bevallen van een gezond merrieveulen van Rousseau (v:Ferro)
29-04-2014 2014: Elzas ter doorn (v: Zeus) bevallen van een gezond merrie veulen van London (v: Nabab de Reve)
17-04-2014 2014: C-Fiesta bevallen van een gezond merrie veulen van Rousseau (v: Ferro)
28-02-2014 2014: We verwachten de volgende veulens: